Ana içeriğe atla

Ayrık Matematik (Discrete Mathematics) - 2


Bir önceki yazımızda ayrık matematiğin ne olduğundan bahsedip, ayrık matematiğin ilk konusu olan önerme kavramını incelemiştik. Ayrık matematik ders notlarını bu siteden takip edebilirsiniz.  Önerme konusunu içeren ilk yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.  Ayrık matematik ve uygulamaları (Discrete Mathematics and Its Applications) kitabı genellikle üniversitelerde ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Bu yazının konusu ise birleşik önerme olacak. 

Birleşik önerme konusu, 1854 yılında İngiliz matematikçi George Boole tarafından mevcut önermeleri birleştirerek yeni önermeler elde etmek için ortaya atılmıştır. Birden fazla önermenin birleştirilmesi için mantıksal operatörler (bağlaçlar) kullanılır.  Mantıksal operatörlerden ilki değil operatörüdür.

1- Değil Operatörü (negation)

Basit önermelerden bildiğimiz gibi önermeler küçük harflerle temsil edilir. Bir önermenin değili şeklinde gösterilir ve "p'nin değili" şeklinde okunur. Değil operatörü bir önermeden farklı bir önerme ortaya çıkarır. Birden fazla önermeyi birleştirmez. 

Bir önerme eğer doğru ise değili yanlış olmalıdır. Eğer önerme yanlış ise değili doğru olmalıdır.  Değil operatörünün doğruluk tablosu:

Örnek:

"Ömer'in bilgisayarı Photoshop programını çalıştırıyor." Bu önermenin değilini yazalım:

"Ömer'in bilgisayarının Photoshop programını çalıştırması söz konusu değil." Bunu aşağıdaki şekilde de ifade edebiliriz.

"Ömer'in bilgisayarı Photoshop programını çalıştırmıyor.  "

Örnek 2:

"Zeynep'in bilgisayarında en az 16 GB bellek var."  Bu önermenin değili :

"Zeynep'in bilgisayarında en az 16 GB bellek yok. "Başka bir ifade ile:

"Zeynep'in bilgisayarında 16 GB' dan daha az bellek var."

Bir önermenin değilinin değili önermenin kendisini verir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Visual Studio Boş Satırları Silmek

 Visual Studio ortamında kodunuzu düzenlemek için bıraktığınız boş satırları silmek isteyebilirsiniz. Bunun için tek tek boş satırları seçip klavyeden del tuşuna basmanıza gerek yok. Bu işi daha kolay ve hızlı şekilde halletmek için bir klavye kısayolu belirleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli. 1- Araçlar menüsünden Seçeneklere tıklayın.  2- Açılan pencerede "Şunu içeren komutları göster" bölümüne sil yazarak listeden "Düzen.BoşSatırlarıSil" seçeneğini seçin.  3-"Yeni kısayolu bu ortamda kullan" bölümüne boş satırları silmek için kullanacağını kısayolu girin. Bunun için boş metin kutusuna tıklayın ve ardından kullanmak istediğiniz kısayola klavyede basın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta seçeceğini kısayolun başka bir işlemde hali hazırda kullanılıyor olmamasıdır. Bunu engellemek için CTRL + * kısayolunu seçebilirsiniz. 4- Kısayolu belirledikten sonra sırasıyla Ata ve Tamam butonlarına basarak işlemi tamamlayın. 5- Boş satırla

Switch Konsol Bağlantısı (Switch Console Port Connection)

Yönetilebilir switch üzerinde konfigürasyon işlemini yapabilmek için ilk olarak CLI ekranına erişilmelidir. CLI (Command Line Interface) switche komut verdiğimiz komut satırıdır. Switch yönetimi bu ortam üzerinden verilen komutlarla gerçekleştirilir.  Yönetmek amacıyla bir switche temel olarak iki farklı türde bağlanılabilir. Bunlardan ilki ağ üzerinden TELNET veya SSH protokollerini kullanarak yapılan uzaktan bağlantıdır. Diğer  türü ise switche fiziksel olarak daha yakın olmayı gerektiren console portu üzerinden yapılan bağlantıdır.  Bir switche console portu üzerinden bağlanmak için roll over (konsol kablosu da deniliyor) kablosu kullanılır. Bu kablonun RJ-45 ile sonlandırılmış ucu switch üzerindeki console portuna diğer ucu ise bilgisayarın RS232 seri portuna takılır. Kablo bağlantıları yapıldıktan sonra bilgisayardan Hyper-Terminal veya Putty gibi programlar kullanılarak switch arayüzüne erişim sağlanır.  Roll Over Kablosu (Konsol Kablosu) Roll Over Cable (Console Cable) Günümüzde