Ana içeriğe atla

Switch Konsol Bağlantısı (Switch Console Port Connection)

Yönetilebilir switch üzerinde konfigürasyon işlemini yapabilmek için ilk olarak CLI ekranına erişilmelidir. CLI (Command Line Interface) switche komut verdiğimiz komut satırıdır. Switch yönetimi bu ortam üzerinden verilen komutlarla gerçekleştirilir. 

Yönetmek amacıyla bir switche temel olarak iki farklı türde bağlanılabilir. Bunlardan ilki ağ üzerinden TELNET veya SSH protokollerini kullanarak yapılan uzaktan bağlantıdır. Diğer  türü ise switche fiziksel olarak daha yakın olmayı gerektiren console portu üzerinden yapılan bağlantıdır. 

Bir switche console portu üzerinden bağlanmak için roll over (konsol kablosu da deniliyor) kablosu kullanılır. Bu kablonun RJ-45 ile sonlandırılmış ucu switch üzerindeki console portuna diğer ucu ise bilgisayarın RS232 seri portuna takılır. Kablo bağlantıları yapıldıktan sonra bilgisayardan Hyper-Terminal veya Putty gibi programlar kullanılarak switch arayüzüne erişim sağlanır. 


Roll Over Kablosu (Konsol Kablosu)
Roll Over Cable (Console Cable)

Günümüzdeki yeni dizüstü bilgisayarların çoğunda seri port (RS232) bulunmamaktadır. Bunun için aşağıdaki dönüştürücüler kullanılarak USB portu üzerinden bağlantı sağlanabilir veya USB portuna uygun üretilmiş yeni nesil konsol kabloları da kullanılabilir.

 
USB Portuna Uygun Konsol Kablosu
Console Cable Suitable for USB Port

Seri Port(RS232) USB Dönüştürücü

Switch console portu bağlantısının Packet Tracer programında nasıl yapıldığını gösteren videoyu izleyebilirsiniz. 

You can watch the video showing how the Switch console port connection is made in the Packet Tracer program.


In order to perform the configuration process on the managed switch, the CLI screen must be accessed first. CLI (Command Line Interface) is the command line where we command the switch. Switch management is carried out with commands given over this environment.

Basically, two different types can be connected to a switch for management purposes. The first of these is the remote connection over the network using TELNET or SSH protocols. The other type is the connection made through the console port, which requires being physically closer to the switch.

A roll over (also called console cable) cable is used to connect to a switch via the console port. The RJ-45 end of this cable is connected to the console port on the switch and the other end is connected to the RS232 serial port of the computer. After the cable connections are made, the switch interface is accessed by using programs such as Hyper-Terminal or Putty from the computer.

Most new laptops today do not have a serial port (RS232). For this, connection can be provided via the USB port using the following converters, or new generation console cables produced in accordance with the USB port can also be used.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Visual Studio Boş Satırları Silmek

 Visual Studio ortamında kodunuzu düzenlemek için bıraktığınız boş satırları silmek isteyebilirsiniz. Bunun için tek tek boş satırları seçip klavyeden del tuşuna basmanıza gerek yok. Bu işi daha kolay ve hızlı şekilde halletmek için bir klavye kısayolu belirleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli. 1- Araçlar menüsünden Seçeneklere tıklayın.  2- Açılan pencerede "Şunu içeren komutları göster" bölümüne sil yazarak listeden "Düzen.BoşSatırlarıSil" seçeneğini seçin.  3-"Yeni kısayolu bu ortamda kullan" bölümüne boş satırları silmek için kullanacağını kısayolu girin. Bunun için boş metin kutusuna tıklayın ve ardından kullanmak istediğiniz kısayola klavyede basın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta seçeceğini kısayolun başka bir işlemde hali hazırda kullanılıyor olmamasıdır. Bunu engellemek için CTRL + * kısayolunu seçebilirsiniz. 4- Kısayolu belirledikten sonra sırasıyla Ata ve Tamam butonlarına basarak işlemi tamamlayın. 5- Boş satırla...

AĞ TEST KOMUTLARI UYGULAMASI

1- Bilgisayarınızın IP adresini ve MAC adresini öğrenip yazınız.   2- www.turhost.com web sitesinin bulunduğu sunucunun IP adresini, domain sunucularını ve eposta sunucularını yazınız. 3- 192.168.17.36 IP adresine 14 adet 64 byte büyüklüğünde ping paketleri gönderiniz ve ortalama süreyi yazınız. 4- www.turktelekom.com.tr sunucusuna giden rotayı görüntüleyiniz ve 3. sıradaki routerın IP adresini yazınız. 5- Bilgisayarınızın arp tablosunu görüntüleyiniz ve 4.sıradaki bilgisayarın mac adresini yazınız . 6- Bilgisayarınızın DNS ön belleğini görüntüleyiniz. 7- Bilgisayarınızın DNS ön belleğini siliniz. 8- Bilgisayarınızdaki aktif TCP protokolünü kullanan bağlantıları görüntüleyiniz. PDF Biçiminde indirmek için buraya tıklayın.